Het ABC van de anderhalvelijnszorg in het Anders Beter Centrum.

18-03-2019

Het ABC van de anderhalvelijnszorg in het Anders Beter Centrum.

Steeds meer mensen hebben medische zorg nodig. Daardoor stijgen de kosten. Die moeten echter omlaag, terwijl de kwaliteit gelijk moet blijven. Kan dat? Jazeker. Bijvoorbeeld door een initiatief als het Anders Beter Centrum (ABC). Een mooi voorbeeld van anderhalvelijnszorg, zorg tussen huisarts (eerste lijn) en ziekenhuis (tweede lijn). 

In het ABC werken huisartsen en medisch specialisten samen. Het gaat om medische handelingen waar een huisarts te weinig kennis van heeft, maar een ziekenhuis niet nodig is. Door deze zorg dichter bij huis aan te bieden, hoeft de patiënt niet naar het ziekenhuis. Dat betekent meer tijd en rust, minder wachttijden en geen parkeerkosten. En in veel gevallen ook geen eigen risico.

De initiatiefnemers van de proeftuin zijn Medich Coördinatie Centrum Omnes, Meditta, Zuyderland Medisch Centrum, Burgerkracht Limburg en zorgverzekeraar CZ. Het ABC in de Westelijke Mijnstreek is onderdeel van deze proeftuin. Met per specialisme een andere locatie: orthopedie in Echt en gynaecologie in Neerbeek. Dennis Muris is projectmanager bij MCC Omnes en van de anderhalvelijnszorg in de Westelijke MIjnstreek. De (anderhalvelijns)zorg wordt overigens ook aangeboden door PlusPunt Medisch Centrum in Heerlen en de Stadspoli in Maastricht. Hij zegt: "Bij anderhalvelijnszorg wordt medische zorg verleend waardoor je niet naar een ziekenhuis hoeft en die een gespecialiseerde huisarts je net zo goed kan geven. Dat spaart kosten, waarbij de medsiche zorgkwaliteit (minimaal) gelijk blijft."

De voordelen voor de patiënt: kortere wacdhttijden( meestal kun je er binnen een week terecht), een snelle diagnose (alle onderzoeken vinden binnen één dagdeel plaats en er wordt direct een diagnose gesteld), persoonlijke zorg dichtbj en lagere kosten.

Zo draagt anderhalvelijnszorg ook bij aan Positieve Gezondheid, doordat zij sneller, dichterbij en goedkoper is en minder impact heeft op iemand dan een behandeling in het ziekenhuis. Waardoor mensen door kunnen gaan met hun dagelijkse leven en een betere (positieve) gezondheid ervaren. 

Ramon Ottenheijm, kaderhuisarts bewegingsapparaat, werkt in het ABC in Echt samen met een fysiotherapeut en een orthopeed. "Doorverwezen patiënten worden door ons alle drie gezien. Wij bepalen samen het behandelplan dat de patiënt meekrijgt voor zijn huisarts. Die de regie houdt over de verdere behandeling. Wij maken ook een echo om de structuren van een schouder of knie in beeld te brengen. Om te zien wat er wel en niet aan de hand is, waardoor de therapie gerichter kan plaatsvinden. We kijken ook naar de context, naar de mens achter de patiënt. Want als iemand pijn heeft en daarbij angstig of depressief is, kan dat de behandeling beïnvloeden."

Ook Cecile Romans, kanderhuisarts urogynaecologie in het Anders Beter Centrum, is overtuigd van de voordelen voor patiënten én huisartsen. "Ik ben huisarts met specialisatie urogynaecologie. Daardoor heb ik meer expertise op dat gebied. Ik plaats spiraaltjes bij vrouwen die voor deze intieme behandeling niet bij hun eigen huisarts terechtkunnen. Omdat die het niet beheerst, of omdat het niet lukt. De patiënt hoeft dan echter neit naar het ziekenhuis. Ook beantwoord ik vragen op mijn vakgebied die huisartsen mij per e-mail stellen en ik denk met heb mee. Zo kan de huisarts in veel gevallen weer verder met zijn eigen patiënt."

Iris Nix, patiënte van Cecile, is er gelukkig mee. "Ik moest voor het plaatsen van een spiraaltje voorheen naar het ziekenhuis. maar de laatste keer ging dat niet goed en deed veel pijn. Daarna durfde ik net meer. Mijn huisarts verwees me naar Cecile en die stelde mij helemaal gerust. Het ging super goed. Geen angst meer, of krampen achteraf."

Reageren op dit artikel kan via dennismuris@mcc-omnes.nl.

Beeldmerk Anders Beter Centrum