Plaatsen anticonceptiestaafje

Wanneer kan dit?
Voor het plaatsen van een anticonceptiestaafje kan uw huisarts u in veel gevallen doorsturen naar een huisarts, gespecialiseerd op het gebied van gynaecologie. Hierdoor is het niet nodig dat u op het spreekuur van de gynaecologie komt in het Zuyderland ziekenhuis. 

Hoe gaat het in zijn werk?
U dient een afspraak te maken bij de huisarts, die het anticonceptiestaafje plaatst tijdens de menstruatie. U kunt een afspraak maken door te bellen naar het telefoonnummer dat door uw huisarts aan u is overhandigd..

U krijgt van uw eigen huisarts een recept mee voor het desbetreffende anticonceptiemiddel (anticonceptiestaafje). U gaat met het recept naar uw apotheek en haalt het anticonceptiemiddel op.
 
Op de dag van de afspraak dient u het anticonceptiestaafje mee te nemen naar de afspraak met de huisarts die het anticonceptiestaafje plaatst. 

Locatie
De afspraak vindt plaats op de locatie zoals aangeven in de informatiebrief die u van de eigen huisarts ontvangt. 

Uw voordelen 
De plaatsing van het spiraaltje wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. Uw eigen risico wordt niet aangebroken. Dit is wel het geval als u een specialist in het ziekenhuis bezoekt. Voor het anticonceptiestaafje gelden de volgende regels:
1. Tot 18 jaar wordt het anticonceptiestaafje zelf ook vergoed vanuit de basisverzekering.
2. Tussen 18-21 jaar wordt het anticonceptiestaafje vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten gaan eerst af van uw eigen risico. Is uw eigen risico al verbruikt, dan wordt het kosteloos vergoed.
3. Vanaf 21 jaar moet u het anticonceptiestaafje altijd zelf betalen tenzij u aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt het vergoed zonder dat uw eigen risico wordt aangebroken. 
Een kostenindicatie van het anticonceptiestaafje is circa €125,-.

Aanvullende informatie
Het anticonceptiestaafje wordt bij voorkeur tijdens de menstruatie ingebracht. U bent dan zeker niet zwanger en het anticonceptiestaafje is direct betrouwbaar. Bovendien gaat het inbrengen dan het meest makkelijk. 

Voor uitgebreide informatie omtrent het anticonceptiestaafje, wat het is, voor wie en hoe het werkt zie https://www.thuisarts.nl/implantatiestaafje of via dit informatiefilmpje op YouTube.


Specialisten

C. Romans
C. Romans

Kaderhuisarts Gyneacologie


Gezondheidscentrum Neerbeek

M. van den Hove
M. van den Hove


M. Bremers
M. Bremers


E. Becker
E. Becker


Beeldmerk Anders Beter Centrum