Plaatsen spiraaltje

Wanneer kan dit?
Voor het plaatsen van een spiraaltje kan uw huisarts u in veel gevallen doorsturen naar een huisarts gespecialiseerd op het gebied van gynaecologie. Hierdoor is het niet nodig dat u op het spreekuur van de gynaecologie komt in het Zuyderland ziekenhuis. 

Hoe gaat het in zijn werk?
U dient een afspraak te maken bij de huisarts die het spiraaltje plaatst tijdens de menstruatie. U kunt een afspraak maken door te bellen naar het telefoonnummer dat door uw eigen huisarts is overhandigd aan u. 

U krijgt van uw eigen huisarts een recept mee voor het desbetreffende anticonceptiemiddel (spiraaltje). Als u kiest voor een spiraaltje kunt u ook een recept meekrijgen voor een pijnstiller, bij voorkeur een NSAID: ibuprofen, diclofenac of naproxen. Mag u deze niet gebruiken is het ook mogelijk een paracetamol te nemen. U gaat met beide recepten naar uw apotheek en haalt de pijnstiller en anticonceptiemiddel op.

Op de dag van de afspraak dient u minimaal een uur voor het plaatsen van het spiraaltje de pijnstiller te nemen. Belangrijk is dat u het spiraaltje mee neemt naar de afspraak met de kaderhuisarts. 

Locatie
De afspraak vindt plaats op de locatie zoals aangeven in de informatiebrief die u van de eigen huisarts ontvangt. 

Uw voordelen 
De plaatsing van het spiraaltje wordt door alle zorgverzekeraars volledig vergoed vanuit uw basisverzekering. Uw eigen risico wordt niet aangebroken. Dit is wel het geval als u een specialist in het ziekenhuis bezoekt. Voor het spiraaltje gelden de volgende regels:
1. Tot 18 jaar wordt het spiraaltje zelf ook vergoed vanuit de basisverzekering.
2. Tussen 18-21 jaar wordt het spiraaltje vergoed vanuit de basisverzekering. Deze kosten gaan eerst af van uw eigen risico. Is uw eigen risico al verbruikt, dan wordt het kosteloos vergoed.
3. Vanaf 21 jaar moet u het spiraaltje altijd zelf betalen tenzij u aanvullend verzekerd bent voor anticonceptie. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt het vergoed zonder dat uw eigen risico wordt aangebroken. 
Een kostenindicatie van het spiraaltje is circa €130,-.

Aanvullende informatie
Het spiraaltje wordt bij voorkeur tijdens de menstruatie ingebracht. U bent dan zeker niet zwanger en het spiraaltje is direct betrouwbaar. Bovendien gaat het inbrengen dan het meest makkelijk. 

Voor uitgebreide informatie omtrent een spiraaltje, wat het is, voor wie en hoe het werkt zie https://www.thuisarts.nl/spiraaltje of https://www.youtube.com/watch?v=wU0AfoHRxx4.


Specialisten

C. Romans
C. Romans

Kaderhuisarts Gyneacologie


Gezondheidscentrum Neerbeek

M. van den Hove
M. van den Hove


M. Bremers
M. Bremers


E. Becker
E. Becker


Beeldmerk Anders Beter Centrum